"Регіонал" придумав новий податок для аграріїв

Аграріям слід готуватися до посилення податкового тиску - в Партії регіонів пропонують ввести 1% збір за користування землею сільськогосподарського призначення.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "Збір поставлять на землю".

Глава парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, депутат Верховної Ради від Партії регіонів Григорій Калєтнік днями зареєстрував законопроект №10051. Ним запропонував розширити доходи місцевих бюджетів за рахунок введення збору за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення в розмірі 1% від нормативної грошової оцінки землі.

Збір будуть платити і орендарі, і власники землі, які займаються аграрним товарним виробництвом.

Це, за розрахунками Калєтніка, дозволить місцевим бюджетам щорічно отримувати 3,5-4,5 млрд грн на фінансування розвитку сільської місцевості.

Введення цього збору не скасовує сплати податку на землю, кошти від якого також ідуть у місцеву казну.

Експерти розцінюють ініціативу депутата, як чергову спробу підсилити податковий тиск на сільгоспвиробників.

"Чому тільки 1%, краще відразу 10%, щоб ще більше зібрати", - зіронізував віце-президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак.

"Орендна плата з урахуванням підвищення нормативної оцінки землі склала 5,5% вартості землі, плюс дорожчають складові виробництва: на 100% мінеральні добрива, на 30% - гербіциди, на 50% - техніка. Якщо все це скласти, то такими прекрасними намірами прокладається дорога в пекло", - наголосив він.

До того ж прийняття таких заходів несвоєчасно в умовах, коли отримання кредитів обмежене і вільних оборотних коштів у підприємств немає, упевнений перший заступник голови асоціації "Укрцукор" Петро Борисюк.

 

Джерело: Gazeta.ua

23 Лютий, 2012 - 23:15
Коментарі: 4
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 2 тижні тому
Рейтинг: 34

Вже пішла рознарядка по регіонах, стосовно переоцінки та підняття орендної плати на землю. Великі господарства починають бунтувати. Багато з них мають землі в межах села де ще вища ставка (формально це автопарки, бригади, площадки під техніку, різне, які по док-х йдуть як с/г призначення. Цифри шокують. Тепер ця орендна плата, якщо не купуємо, буде заложуватись виробником в пробукцію. Добре, якщо це буде яйце на птахокомбінаті, а якщо займаєшся тільки рослинництвом??? Попандос..
Слава Україні!!!

Щоб додати коментар, увійдіть