Гарантії високих врожаїв – якісне запилення плодово-ягідних культур

Гарантії високих врожаїв – якісне запилення садово-городніх культур

 

Це забезпечать Вам дикі бджоли-осмії( в природі існує близько 21 тис. видів бджіл.

Живіть вони в трубчатих глухих порожнинах(очеретяні стріхи старих будинків, отвори в будівлях і т.п.)

Ці комахи  - прекрасні ранньовесняні  запилювачі рослин – працюють при температурах +8 - +10С і навіть при незначному дощі(що дуже важливо) за яких медоносні бджоли, ще досить малоактивні. Як стверджує канд. біол.. наук О. Комісар, ефективність однієї осмії у 80 разів(!) перевищує запилювану ефективність роботи однієї запилювальної бджоли. Головна відмінність їх від медоносних бджіл – вони не мають жала, отже не жалять і не заготовляють меду.

Живуть осмії до двох місяців, доки квітують рослини(песики, абрикоси, черешні, вишні, яблуні, сливи, груші, малина, суниця) Вони також збирають пилок із рослин інших видів, смородина, порічки, аґрус, виноград, огірки, баштанні культури. При запиленні самка осмії за хвилину відвідує 9- 10 а за 4тис. квіток. Підраховано (канд. біол.. наук О. Комісар), що для запилення 1 га саду потрібно або дві бджолині сім’ї або 530 самок осмії. Привабливим у розведенні осмій є й те, що вони не конкуренти бджіл, комахи зирають переважно пилок для харчування, вони не заготовляють мед та віск. Їх не треба підгодовувати медово-цукровим сиропом.

Біологія осмій, помітно відрізняється від біології медоносних бджіл. Ці комахи – одноосібники, тобто кожна бджола має своє окреме гніздо і не переймається «тим, що робиться навколо».

Як сказано вище, активний період життя осмій триває - 45-60 днів. Решту часу, ці бджоли знаходяться в проміжних стадіях розвитку у трубці, досягаючи стадії дорослої комахи в діапаузі.

За час активного життя, самка осмія заповнює в трубку пилком до 15 комірок, відкладаючи туди яйце і замуровуючи вихід із трубки глиною.

В комірках трубки із яєць розвиваються личинки, а відтак до вересня кокони з дорослими бджолами. І в такому стані чекають наступної весни. Основна турбота про осмії практично зводиться до забезпечення їх до весняно-літнього періоду «житлом», трубками очерету діаметром 8-10 мм.

«Особливо вигідно використовувати осмії у зимових та ранньовесняних теплицях, де утримання медоносних бджіл просто неможливе. Високих результатів можна досягти при використанні обох видів для запилення: в січні-квітні – осміями, і далі медоносними бджолами» - цитата взята з рекомендації вчених Полтавського інституту агропромислового виробництва ім. М.І. Вавілова. Осміїі літають від гнізда на відстань до 300 метрів, при чому в 3-4 рази швидше медоносних бджіл.

Досвід розведення осмій підтверджує, що утримання таких бджіл дуже вигідно і зовсім не обтяжливо, що загалом за рік вимагає уваги до 3- 4 днів, причому в осінньо-зимовий період.

Звичайно, тут викладено основні тези, щодо «одомашнення» осмій. В наявності, є достатньо інформаційного матеріалу, щодо їх утримання та практичного використання.

Можемо поділитися цим матеріалом,а також коконами цих бджіл з усіма зацікавленими садоводами та городниками.

Нижче додаються фото життєдіяльності в домашніх умовах бджіл – осмій.