2. Біологічні особливості та сорти м'яти перцевої

Біологічні особливості
Вимоги до температури
М'ята маловимоглива до тепла. Навесні вегетація
м'яти відновлюється при температурі 2-3°С. Приморозки до мінус 8°С в цей період переносить добре. Взимку кореневища витримують морози до -13 °С, а при наявності снігового покриву - до -18-30 °С. Оптимальна температура для росту 18-20 °С, а для синтезу ефірної олії - 22-25°С. Вищі температури в літні місяці стримують гілкування, урожайність, знижується вміст олії.
Вимоги до вологи
Це вологолюбна рослина. Найбільше вологи потребує у фазі від початку гілкування до масової бутонізаці.
Вимоги до світла
М'ята - світлолюбна рослина довгого дня. Чим інтенсивніше освітлення, тим вищі врожайність, вміст олії та її якість.
Вимоги до грунту
Найбільш придатні для неї родючі, добре забезпечені вологою, чорноземи, осушені торфовища, заплавні грунтив долинах річок, якщо вони не заболочені. Оптимальна реакція ґрунтового розчину слабокисла - рН 5-7.
 
Сорти м'яти: Заграва, Українська перцева, Прилуцька 14, Лікарська 1, Чорнолиста, Сімферопольська 200.