3. Технологія вирощування м'яти перцевої

Попередники
М'яту вирощують на одному місці 2-3 роки підряд, тому розміщують її у спеціальних сівозмінах. Кращими попередниками для неї є озимі зернові, зернобобові, просапні овочеві, багаторічні бобові трави.
 
Обробіток грунту
Після просапних, овочевих поле орють на глибину27-30 см. Після інших поперед тиків є можливість провести одне-два лущення. Рано навесні проводять передпосівну культивацію на глибину 10-12 см в два сліди.
 
Удобрення
Під м'яту вносять органічні і мінеральні добрива. Перед оранкою рівномірно розкидають 20-40 т/га гною та фосфорні і калійні (Р45-50 К60-70) добрива. Азотні (N60-70) вносять під весняну культивацію. Якщо гній не вносять, норму мінеральних добрив збільшують до N90-120 Р90-120 K90-120.
 
Садіння
М'ята перцева майже не формує насіння, тому розмножують її вегетативно кореневищами, зрідка - розсадою. Технологічний процес садіння включає нарізку борозен культиватором КРН-4,2 на глибиггу 8-Ю см. Ширина міжрядь при садінні - 45-70 см. Кореневища садять одночасно зі сівбою ранніх ярих культур. Запізнення із садінням знижує врожай. Осінні строки садіння (жовтень) можуть привести до вимерзання ослаблених кореневищ,. Найбільш продуктивні відрізки кореневищ довжиною 15-20 см. Загортають борозни культиватором КРН-4,2 на глибину 6-8 см при садінні навесні і на 10-12 см -восени. Норма садіння - 15-20 ц/га кореневищ.
Кореневища для садіння одержують внаслідок поздовжньої і поперечної культивації маточників. Можна використовувати кар-топлекопалки.