1. Значення, поширення та сорти дині

Значення       
Плоди дині використовують в їжу переважно у свіжому вигляді. Вони містять більше, ніж кавун, цукру - до 13-15%, пектини, вітаміни, фолієву кислоту, мінеральні солі, що зумовлює їх високі поживні якості і цінні дієтичні властивості. З м'якоті дині виготовляють мед, варення, цукати, компоти, плоди в'ялять і сушать. Із насіння виготовляють високоякісну харчову олію. Диня має цінні лікарські властивості. Нею лікують малокрів'я, бронхіт, простуди, хвороби серця, нирок, печінки.
 
Походження та поширення
Диня походить з Середньої Азії. Це давня культура. Вирощується у південних областях України. Урожайність 250-300 ц/га.
 
Сорти
Найпоширеніші сорти дині в Україні: ранньостиглі Алушта, Го-лянка, Криничанка, Липнева; середньоранні Гопрінка, Десертна 5; середньостиглі Берегиня, Золотиста, Інея, Козачка244 таін. (табл. 1).
 
Таблиця 1. Сорти дині
Назва сорту
Рік реєстрації
Зона вирощування
Група стиглості
Алушта
1989
СЛ
рс
Берегиня
1995
Л
сс
Голянка
1990
с
рс
Гопрінка
1991
с
ср
Десертна 5
1964
с
ср
Золотиста
1979
сл
сс
Інея
1992
сл
сс
Козачка 244
1966
сл
сс
Криничанка
1985
сл
Кувшинка
1986
с
Лада
1960
слп
сс
Липнева
1995
сл
рс
Самарська
1983
с
сс
Серп'янка
1997
слп
рс
Тітовка
2000
слп
рс