http://www.humi-plus.com/ua/statt/

У ці надзвичайно складні часи, які зараз переживає Україна, чи не кожне підприємство намагається знайти шляхи виходу з кризового становища. Аграрний бізнес не виняток. Цього року, як ніколи раніше, потреба у підвищенні ефективності сільгоспвиробництва набуває актуальності. Знецінення гривні і відповідно стрімке зростання вартості енергоресурсів та мінеральних добрив змушують аграріїв шукати нові шляхи економії.

Сергій Вікторович Корнієнко працює агрономом відділку «Трубайцівський СВК» ПСП «Дружба», що на Полтавщині. Людина своєї справи, з чималим досвідом, адже працював на землі ще за радянських часів, згодом створив власне фермерське господарство. Уже 10 років він віддає свої знання і досвід «Трубайцівському СВК». На 1250 гектарах господарство вирощує майже всі основні культури: озиму пшеницю, кукурудзу, соняшник, цукрові буряки, а також люцерну на насіння, яке з успіхом реалізовують за сприятливою ціною.

Сергій Вікторович каже, що просто мати у власності землю — на сьогодні вже замало. Треба, аби ця земля приносила прибутки. Він для себе, приміром, не ставить завдання отримати рекордні врожаї, вони нині нікому не потрібні, якщо не дають прибутку. Ось саме із цього ключового слова «прибуток» ми й почали свою розмову.
Як знайти дієвий і простий спосіб підвищення ефективності діяльності?
Як мінімізувати витрати й зробити прибутки максимальними?

У господарстві вважають, що вони цей спосіб знайшли. Уже протягом п’яти років на всіх без винятку культурах застосовують добрива Гумісол виробництва ТОВ «Агрофірма «Гермес» і отримують вагомий додаток до врожаю.
«Аграрна наука і мій досвід свідчать: щоб забезпечити прибутковий рівень врожайності, слід попрацювати з ґрунтом. Без застосування органічних добрив зробити це майже неможливо. За радянських часів з розвинутим тваринництвом це не становило жодних проблем. Сьогодні, на жаль, ситуація кардинально змінилася. На мою думку, застосування добрив Гумісол (у ґрунт ми вносимо Гумісол-супер) — природний спосіб зберегти й підвищити потенціал землі. Цей препарат створено на основі біогумусу — продукту переробки гною ВРХ вермікультурою червоного каліфорнійського черв’яка.

Аграрії добре знають: якщо хочеш отримати — треба вкласти. Адже рослину не обдуриш: що дав, те й візьмеш. Закони природи ніхто не відміняв. Тож п’ять років тому ми вперше спробували внести гумінові добрива. Я знав, що після року внесення робити якісь висновки було зарано. Зачекав. За два роки поле, яке до цього було не у кращому стані, стало високоврожайним!», — розповідає Сергій Вікторович.
Безумовно, для нормальної життєдіяльності будь-якої культури потрібна волога. Надзвичайно високий температурний режим поступово переміщується з півдня нашої країни на решту території. Так, четвертий рік поспіль на Полтавщині спостерігається сильна посуха, не всі рослини витримують такі стресові умови. За такої ситуації стане у пригоді здатність гумінових добрив підтримувати рослину і давати їй сили перенести складний період. Цьому з-поміж іншого сприяє не тільки дія гумінових речовин, а й наявність у добривах Гумісол природних фітогормонів, які регулюють ріст рослин у посушливі періоди, а водорозчинні макро-і мікроелементи підтримують їх подальший розвиток. Відповідно коренева система рослини добре розвивається, коріння проникає у більш глибокі шари ґрунту і рослина легше переносить стресові умови.

«По-перше, ми вносимо під передпосівну культивацію Гумісол-супер у розрахунку 5–10 л/га, — ділиться досвідом Сергій Вікторович. — Тим самим ми стимулюємо діяльність мікроорганізмів, які, в свою чергу, готують ґрунт до забезпечення рослини мікроелементами. Наступне внесення — у період вегетації, у найважливіші періоду розвитку культури, коли закладається основа майбутнього врожаю. Приміром, кукурудзу ми обробляємо двічі: перший раз у фазу 3–5 листків, другий — у фазі 9–11 листків у розрахунку 2 л/га — це для Гумісолу-супер або Гумісол-прима, 1 л/га; пшеницю — під час весняного кущіння та початку виходу у трубку. Соняшник — до появи 10-го листка, коли формується кошик та кількість зерен у ньому.

Додам, що ще однією дуже важливою і економічно ефективною перевагою гумінових добрив є можливість їх внесення у баковій суміші. У розчин для обприскування ми додаємо органічне добриво Гумісол-супер, прилипач Гліфосат, рідке мінеральне добриво Розалікс, карбамід, а також гербіциди і інсектициди. А властивість Гумісолу-супер послаблювати гербіцидний стрес у рослини стає справжнім бонусом. До того ж відпадає потреба у внесенні фосфорно-калійні добрив. Вони у недоступній формі, як правило, є в ґрунті, а у разі внесення Гумісолу-супер рослина отримує можливість їх засвоїти з користю для себе.
Ми нещодавно проводили експеримент. На поле, засіяне кукурудзою, внесли гній, на інше — Гумісол. Після збирання врожаю отримали цікавий результат: 108 ц/га (гній) проти 100 ц/га (Гумісол). Але Гумісол на відміну від гною більш технологічний при внесенні, набагато дешевший, не містить насіння бур’янів та патогенних мікроорганізмів.

Загалом результати внесення добрив Гумісол нас радують. Соняшник дає 2–3 ц/га прибавки врожаю, кукурудза до 10 ц/га, а пшениця —5–8 ц/га, до речі, високої якості. Приміром, торік ми зібрали по 50 ц/га пшениці тільки 1-го і 2-го класу.
Ми, як і будь-яке господарство, у ці важкі часи намагаємося знижувати витрати, не знижуючи при цьому прибутків. А ціна на добрива Гумісол цьому сприяє. Якщо порівняти з препаратами інших типів — хімічних, але схожих за ефектом дії, то Гумісол в кілька разів дешевший», — каже Сергій Вікторович.
Підсумовуючи нашу розмову, зійшлися на думці, що тим, хто ще не працював з добривами Гумісол, варто спробувати та впевнитися в їх дієвості самим. Мало хто встоїть перед спокусою отримати додатковий прибуток. Адже крім перерахованих переваг застосування при вирощуванні сільськогосподарських культур Гумісоли дають змогу знизити собівартість вирощеного зерна на 10–12%, по-перше, за рахунок зниження фунгіцидних обробок посівів по вегетації, оскільки у високих дозах гумінові препарати перетворюються зі стимуляторів в інгібітори, по-друге, за рахунок зменшення норми внесення гербіцидів на 10–15% при спільному внесенні з Гумісолом, по-третє, при спільному внесенні мінеральних добрив їх потрібно на 20–30% менше за рахунок збільшення коефіцієнту засвоюваності їх рослинами.

Звичайно, це лише одна із складових врожаю, однак складова конче важлива. Як кажуть, ми не такі багаті, щоб платити зайві кошти. Вартість позакореневої обробки на гектар виходить невелика, близько 50 грн, але ефект впадає в очі: на тих полях, де вносили ці добрива, врожай був і вищим і якіснішим. Тож безсумнівно — з цими добривами працювати треба.