Як застосовують органічні добрива в степовій зоні

Як застосовують органічні добрива Гумісол в степовій зоні

\http://www.humi-plus.com/ru/articles/opyit_primeneniya_organicheskix_udobrenij_gumisol_na_polyax_ukrainyi/

Окрім основних чинників (бур’яни, шкідники, хвороби тощо), що безпосередньо впливають на величину та якість урожаю, багатьом аграріям усе ще не вдається успішно керувати різноманітними стресовими чинниками антропогенного та абіотичного походження, що також призводить до значного недоотримання врожаю. Як показує досвід багатьох господарств, у разі їхнього успішного подолання культурою додатково можна отримати у середньому 4 ц/га врожаю.

 Чим же і як можна допомогти рослині у цьому? – Наприклад, добривами Гумісол, які можна назвати диво-препаратами, адже після їх застосування у с.-г. культур значно активізуються фізіологічні процеси, в результаті яких у рослин посилюється імунітет до основних хвороб, а також до різних стресових чинників.
Про незамінність Гумісолу ми довідалися із практики ТОВ «Маяк», що розміщене на Одещині. 

                          
Саме господарство за сучасними масштабами невелике — 400 га. Щороку в середньому на цій площі вирощують: озимий ріпак — 50 га, кукурудзу — 50, соняшник — 100 та зернові колосові —200 га. Проте, попри такі доволі скромні масштаби, його господарі навчилися отримувати щороку стабільно високі для цього регіону врожаї. Завдяки чому — розповідає директор ТОВ «Маяк» Сергій Володимирович Кондауров.     

— На сьогодні валовий урожай — це один із ключових показників ефективності ведення агробізнесу. Наше господарство розміщене у степовій зоні. Аграрії, які тут господарюють, знають, що під час вирощування культури постійно піддаються різним стресовим явищам. Узимку — це сильні морози та вітер, а влітку — підвищені температури і посухи (вплив весняних суховіїв може позначитись на перебігу всієї вегетації), а ще ж — різного роду хімічні стреси від застосування засобів захисту. Тому, аби за таких умов отримати якомога більший урожай, агровиробники повинні створити комфортні умови культурним рослинам, аби ті, своєю чергою, змогли повністю реалізувати свій потенціал. З цією метою абсолютно на всіх вирощуваних у господарстві культурах ми застосовуємо препарати Гумісол-супер 01 Зернові або Гумісол-супер 04 Олійні.

Так, на озимому ріпаку Гумісол-супер 04 Олійні застосовували для забезпечення успішної перезимівлі культури, а також для кращого укорінення рослин (адже вологи було на той час замало).

Першу обробку посівів провели восени: у фазі 4-6 справжніх листків ріпаку, за норми — 3 л/га. Завдяки осінньому захисту та збалансованому удобренню із додаванням Гумісолу ріпак завжди добре перезимовує. Навесні, коли рослини виходять із зими з ослабленим імунітетом, разом із мінеральним підживленням обов’язково вносимо Гумісол у такій самій нормі. Це дає змогу культурі зробити «швидкий старт» навесні. 

Технологія вирощування соняшнику також не обходиться без дворазового застосування Гумісолу. Так, перший раз ми вносимо його у фазі 6-8 пар справжніх листків культури, другу обробку проводимо перед цвітінням, у нормі 3 л/га. Прибавка врожайності соняшнику становила близько 4 ц/га. На необроблюваній площі отримали врожай на рівні 16 ц/га. 

Знайшов своє місце застосування добрив Гумісол і на кукурудзі. Її посіви обробляли також дворазовим внесенням у нормі 3 л/га для покращання розвитку рослин та підвищення стійкості культури до стресових умов. Першу обробку проводимо у фазі 8-10 справжніх листків кукурудзи, другу — під час викидання волоті. Візуально на полі можна було спостерігати, що оброблені рослини мали насиченіший колір листя, вирізнялись підвищеним тургором і легше витримували вплив спеки. В кінцевому результаті застосування Гумісолу-супер на кукурудзі забезпечило врожайність культури на рівні 60 ц/га. Прибавка врожаю становила 5 ц/га.

Також доволі непогано зарекомендував себе Гумісол-супер 01 Зернові і на озимому ячмені. Перший раз застосовували його разом із протруюванням насіння, вдруге — у фазі осіннього кущення, у нормі 2 л/га. Окрім потужнішої надземної маси культури, візуально можна було бачити різницю і щодо розвитку кореневої системи ячменю. Вона була розвиненішою, що давало можливість культурі ефективніше використовувати осінню вологу. (До речі, такий самий ефект спостерігали і на ріпаку.) Третє внесення Гумісолу проводимо навесні у нормі 3 л/га, разом із підживленням та гербіцидним захистом. За триразового застосування Гумісолу на ячмені ми отримали урожай зерна 35 ц/га у заліковій вазі. До того ж зерно було більш виповненим, маса 1000 зерен також була вищою. 

      
Щороку у свою технологію вирощування культур ми обов’язково включаємо застосування добрив Гумісол. Це можна пояснити якістю та ефективністю препарату. У тому, що він працює досить ефективно, ми переконуємося вже кілька років поспіль. Тож, на власному досвіді переконавшись, що препарат «працює» і ми завдяки йому господарюємо із «плюсом», цілком задоволені результатами його застосування та співпрацею із компанією «Гермес». Важливо й те, що виробник із розумінням ставиться до потреб аграрія, і підтвердження цьому — доволі зручні для нас умови співпраці, адже не завжди у фермерів є зайві кошти для застосування високоврожайних технологій. Тим більше приємно, що представники компанії «Гермес» ідуть нам назустріч, пропонуючи щороку різні схеми оплати своєї продукції.

На завершення можу сказати усім аграріям, хто ще не працював із цими добривами: спробуйте — не пошкодуєте!