Хлібний точильник

Російська назва: 
Хлебный точильщик
Латинська назва: 
Stegobium paniceum
 
Поширений повсюдно. Личинки пошкоджують зерно, хліб, різні борошняні вироби, багато домашніх предметів: кошики з лози, крісла, фармацевтичні товари, вироби з фанери тощо.
Жук 2 – 3 мм завдовжки, червонобурий, булава вусика в самця помітна, у самки дещо довша за інші членики разом узяті, ширша, ніж членики джгутика; тіло вкрите жовтуватосірими волосками; надкрила менш ніж удвічі довші за свою ширину, з рівномірними рядами крапок; голова маленька і повністю вкрита передньоспинкою у вигляді капюшона; передньоспинка рівномірно опукла, по краях її добре помітні зубчики. Яйце розміром 0,3 – 0,4 мм, овальне, молочнобіле. Личинка до 5 мм, серпоподібно вигнута, із розширеним сегментом грудей, склеротизованою головою, п’ятичлениковими ніжками; на кінці черевця з кожного боку по одному зубцю. Лялечка завдовжки 2,5 – 4 мм, жовтуватобіла, передньоспинка прикриває голову зверху, так само, як у жука.
Жуки не живляться. Самка відкладає від 20 до 60 яєць на різні продукти й вироби, якими живляться личинки. Личинки проникають у товщу живильного субстрату і прокладають у ньому ходи. До кінця розвитку личинки досягають 2 мм у діаметрі. Личинки заляльковуються навесні в місцях живлення у вигризеній колисочці; при заляльковуванні в борошні вони склеюють із часточок продукту кульки діаметром 0,8 – 1 см. Імаго прогризають льотний отвір діаметром від 0,9 до 1,6 мм і вилітають назовні. Тривалість розвитку личинки залежить від температури навколишнього середовища.
Так, за температури 17 °С розвиток відбувається впродовж 37 діб, при 24 °С — 17, а при 28 °С завершується за 8 діб. Упродовж року розвивається, як правило, 2 – 4 покоління.
Заходи захисту. Підтримання чистоти в сховищах, за потреби — проведення хімічної дезінсекції.