Соя має унікальний хімічний склад. В її зерні міститься 35-50% білка, 13-26% жиру, 20-32% вуглеводів, клітковина, зола, вода, ферменти, вітаміни, мінеральні речовини (табл. 5).
Таблиця 5- Хімічний склад сої у порівнянні
з іншими зернобобовими культурами
Культура
|
Білок
|
Вуглеводи
|
Жир
|
Клітковина
|
Зола
|
Горох
|
20-35
|
20-48
|
1,3-1,5
|
3,0-6,0
|
2,0-3,1
|
Кормові боби
|
25-35
|
50-55
|
1,0-1,3
|
3,4-6,0
|
2,6-4,1
|
Соя
|
30-55
|
20-32
|
13-26
|
2,9-11,0
|
4,5-6,8
|
Квасоля
|
22-32
|
50-60
|
2,3-3,6
|
5,0-7,1
|
2,5-4,6
|
Люпин
|
30-48
|
17-39
|
3,7-14,0
|
11,0-18,0
|
2,5-4,0
|
Чина
|
25-34
|
24-25
|
0,5-1,2
|
4,1-5,4
|
2,5-3,0
|
Сочевиця
|
22-36
|
47-60
|
0,6-2,1
|
2,4-4,9
|
2,0-4,4
|
Нут
|
18-34
|
47-60
|
4,0-7,2
|
2,4-12,0
|
2,5-4,9
|
В 1 кг зерна міститься 5 г кальцію, 7 г фосфору. Вітаміни представлені каротином (1,5-2 мг), тіаміном (10-18 мг), рибофлавіном (3,0-3,8 мг), ніацином (21-35 мг), піродиксином (7-13 мг), біотином (0,7-0,9 мг), інозитолом (2,0-2,5 мг), холіном (3,2-3,6 мг), вітаміном Е (4,8-7,8 мг), вітаміном К (1,8-2,0 мг), фолієвою кислотою (1,8-2,0 мг), пантотеновою кислотою (13-22 мг). Майже всі поживні речовини сої добре перетравлюються і засвоюються. Коефіцієнт перетравлення коливається в межах 70-98%.
Із вуглеводів у зерні сої містяться 9-12% розчинних цукрів, 3-9% крохмалю, 3-6% клітковини. Розчинні цукри представлені найбільше сахарозою (60%).
Соєвий білок на 88-95% представлений водорозчинною фракцією, включаючи легкорозчинні глобуліни (60-81 %), альбуміни (8-25%) та важкорозчинні глобуліни (3-7%). Якість білка сої майже ідеальна, оскільки він містить необхідний набір найцінніших амінокислот. Амінокислоти є складовою частиною білка. Для повноцінного харчування в їжі має бути 20 різних амінокислот. В організмі виробляється 11 амінокислот (замінні амінокислоти). Решту 9 амінокислот (незамінні) людський організм повинен одержати з їжі. Тваринні білки мають повноцінний набір незамінних амінокислот, тоді як у рослинному білку може не вистачати однієї чи декількох незамінних амінокислот. Тваринні білки є повноцінними, рослинні - неповноцінними через частину певних амінокислот.
Якість білка визначають два чинники: засвоюваність і набір незамінних амінокислот. У сої не вистачає метіоніну, проте набір інших незамінних амінокислот соєвого білка майже ідентичний за якістю тваринному білку, тому вона одна здатна задовольнити потребу організму у дефіцитних поживних речовинах.