2. Історія та поширення сої

Вирощування сої було однією з умов процвітання стародавніх цивілізацій. Батьківщиною сої вважається Південно-Східна Азія. В Китаї вона відома понад 6000 років до н.е. Понад 4000 років до н.е. сою вирощували в Кореї, Індії, Японії та ін. країнах. Пріоритет відкриття поживних властивостей цієї культури належить китайцям. У Китаї вона віддавна є замінником м'ясних і молочних продуктів. В Європі сою почали вирощувати лише у XVIII столітті, а в Україні - з 70-х років XIX століття.
За площею посіву соя посідає перше місце серед зернобобових культур. У 1983 році світова площа становила 52 млн. га, в 1990 році 56 млн. га, а в 1998 році зросла до 70,7 млн. га. За період з 1990 до 1998 року посіви сої зросли на 25%. Найбільше сою вирощують: США - 28,7 млн. га, Бразилія - 13,3 млн. га, Китай -8 млн. га, Аргентина - 6,9 млн. га, Індія - 6,3 млн. га. У всіх країнах Європи сіють лише 1,2 млн. га (табл. 3).
 
Таблиця 3 - Площа посіву, врожайність і виробництво
сої у світі та окремих країнах у 1998 році
Країна
Площа посіву,
млн. га
Урожайність,
ц/га
Виробництво зерна,
млн. т
У світі всього
70,7
22,4
158
Україна
0,031
11,4
0,036
Аргентина
6,89
27,1
18,7
Болівія
0,58
18,4
1,07
Бразилія
13,25
23,7
31,0
Індія
6,35
10,0
6.1
Індонезія
1,09
12,0
1,3
Італія
0,35
35,0
1,23
Канада
0,98
27,9
2,74
Китай
8,20
16,8
13,8
Нігерія
0,54
6,6
0,36
Парагвай
1,09
26,3
2,9
Росія
0,404
6,9
0,28
Румунія
0,144
13,9
0,20
США
28,66
26,2
75,1
Угорщина
0,018
22,2
0,040
 
Середня врожайність сої у світі в 1998 році становила 22,4 ц/га. Високі врожаї сої одержано в Італії - 35 ц/га, Канаді - 27,9 ц/га, Аргентині-27,1 ц/га, Парагваї-26,3 ц/га.
Виробництво зерна теж найбільше в цих країнах: США -75,1 млн. т, Бразилія - 31 млн. т, Аргентина - 18,7 млн. т, Китай -13,8 млн. т. Світове виробництво - 158 млн. т.
На початку XXI століття в арсеналі світових рослинних ресурсів соя посідає четверте місце після пшениці, кукурудзи та рису, потіснивши останніми роками ячмінь (табл. 4). За темпами приросту вона не має собі рівних. За період з 1938 до 1998 року виробництво сої збільшилось в 12,9 рази, тоді як пшениці - у 4,6, рису - у 3,7, кукурудзи - у 5,5 рази. У групі зернобобових культур вона за обсягами виробництва значно перевищує всі зернобобові культури разом узяті.
Виробництво сої в Україні подано в табл. 4.
 
Таблиця 4- Виробництво сої в Україні
Рік
Площа посіву, тис. га
Урожайність, ц/га
Виробництво тис. т зерна,
1990
88
11,3
99
1995
23
9,7
22
2000
61
10,6
64
2001
73
10,1
74
2002
98
12,7
125
2003
190
12,2
232
2004
274
11,8
323