Кабачок є кущовою дуже скоростиглою формою гарбузів звичайних (Cucurbitapepo). Його використовують як цінний дієтичний продукт харчування у смаженому, фаршированому, тушеному, консервованому вигляді. З нього виготовляють кабачкову ікру.
В їжу йдуть молоді плоди (7-12 днів), коли насіння ще в зародковому стані, а м'якуш ніжний. У цей час вони містять 7% сухої речовини, 5% вуглеводів, 0,6% білка, 15-40 мг % вітаміну С. Завдяки наявності в них вітамінів, легкозасвоюваних вуглеводів, пектинових речовин, мінеральних солей, плоди цінні для організму, мають лікувальні властивості. їх рекомендують споживати при ожирінні, гіпертонії, цукровому діабеті, захворюваннях нирок, печінки.
Кабачок - цінний корм для худоби, свиней, птиці. Вже через 60-70 днів після сходів плоди їх придатні для згодовування. Батьківщиною кабачка є Америка, звідки був завезений в Європу
Біологічні особливості
Із гарбузових культур кабачок найбільш холодостійкий. Це посухостійка культура. Добре росте на південних схилах на грунтах, що добре прогріваються і багаті на органічну речовину.
Таблиця 1 - Сорти кабачка
Назва сорту
|
Рік реєстрації
|
Зона вирощування
|
Група стиглості
|
Аеронавт
|
1989
|
П
|
ранньостиглий
|
Грибовський 37
|
1955
|
СЛП
|
ранньостиглий
|
Золотінка
|
1993
|
СЛП
|
ранньостиглий
|
Одеський 52
|
1950
|
СЛП
|
ранньостиглий
|
Скворушка
|
1997
|
СЛП
|
ранньостиглий
|
Цукеша
|
1992
|
С
|
ранньостиглий
|