2. Ботанічна характеристика кормових бобів

Боби (Vicia faba) - однорічна рослина з родини бобових (Fabaceae). У сільськогосподарському виробництві поширені переважно дві різновидності.
Боби звичайні (городні, овочеві)
Використовуються в основному для харчових цілей як овочева культура. Стебло товсте, прямостояче, порівняно низьке, заввишки 50-80 см. Боби крупні, завдовжки 8-12 см, широкі. Насіння крупне, плоске, видовжене. Маса 1000 насінин - 1500— 3000 г. Квітки білі з чорною плямою на крилах. Овочеві боби зацвітають раніше бобів інших груп і достигають через 95-105 днів після сходів. Вміст білка в насінні -до 35%. Насіння добре розварюється.
Боби кормові або кінські
Стебло пряме, високе - від 80 до 170 см, чотиригранне, слабо галузиться біля основи. Листки парноперисті, гострі, еліптичні. Квітки білі з чорною плямою на крилах, зібрані в китиці у пазухах листків.
Кормові боби мають сильно розвинуту кореневу систему, яка складається з головного стрижневого кореня і багатьох бічних корінців. За сприятливих умов кормові боби можуть фіксувати до 100— 120кг/га азоту з повітря, забезпечуючи себе повністю азотними добривами.
Плід - біб багатонасінний, має переважно 3-5 насінин, але бувають сорти, в яких є 3-8 насінин. Біб має циліндричну форму, оксамитно опушений, завдовжки від 4 до 15 см і завтовшки 1,5-2 см. Після достигання набуває чорного кольору
Залежно від крупності насіння всі сорти кормових бобів поділяються на три групи: дрібнонасінні (маса 1000 насінин - 300-400 г); середньо насінні (маса 1000 насінин-400-600 г); і крупнонасінні (маса 1000 насінин-600-1200 г).
Вегетаційний період кормових бобів залежно від сорту становить 90-130 днів, у холодні роки цей період трохи продовжується.