2. Історія та поширення рису

Рис - одна з найдавніших культур. Походить з Південно-Східної Азії, де його вирощували за 5 тис. років до н.е. У VIII столітті рис потрапив у Єгипет. У Європі вирощується з XV століття, головним чином у країнах Середземномор'я - Італія, Іспанія, Франція, Греція, Болгарія.
За посівними площами і валовим збором зерна рис займає на планеті друге місце після пшениці. В окремі роки, завдяки високій врожайності, валові збори рису переважають валові збори пшениці. Так, в 1995 році урожайність пшениці у світі становила 24,6 ц/га, а рису - 36,9ц/га. У 1993-1995 pp. світова посівна площа пшениці дорівнювала 219 млн. га (31,8% від зернових), а рису -147,5 млн. га (21,4%). Проте валові збори зерна були майже однакові: пшениці - 543 млн. т (28,5% світового виробництва зерна), рису - 537 млн. т (28,2%).
Найбільші посівні площі зосереджені в країнах Азії - понад 90% світового виробництва рису. У 1998 році в Індії було засіяно 42 мл.га, у Китаї - 32 млн.га, Індонезії - 12 млн.га, Бангладеш - 10 млн.га, В'єтнамі - 7,4 млн.га. У Китаї зосереджено 33% світового виробництва рису (193 млн.т), Індії - 22,5% (122 млн.т), Індонезія -9% (48 млн.т), Бангладеш - 5% (28 млн.т), В'єтнам - 5% (28 млн.т). Найвища врожайність рису в Австралії 103 ц/га, Греції - 80 ц/га, Кореї -70 ц/га, Китаї - 60 ц/га, Індонезії - 41 ц/га, Індії - 29 ц/га,Бангладеш - 28 ц/га.
На відміну від інших зернових культур, рис в Україні вирощують тільки при зрошенні в південних областях. У 1999 році посівна площа рису становила 22 тис. га, а валовий збір 69 тис. т при урожайності 32 ц/га. Найбільше рису вирощують в Криму, Одеській, Херсонській та Миколаївській областях.