3. Хімічний склад зерна сої

Соя має унікальний хімічний склад. В її зерні міститься 35-50% білка, 13-26% жиру, 20-32% вуглеводів, клітковина, зола, вода, ферменти, вітаміни, мінеральні речовини (табл. 5).
 
Таблиця 5- Хімічний склад сої у порівнянні
з іншими зернобобовими культурами
Культура
Білок
Вуглеводи
Жир
Клітковина
Зола
Горох
20-35
20-48
1,3-1,5
3,0-6,0
2,0-3,1
Кормові боби
25-35
50-55
1,0-1,3
3,4-6,0
2,6-4,1
Соя
30-55
20-32
13-26
2,9-11,0
4,5-6,8
Квасоля
22-32
50-60
2,3-3,6
5,0-7,1
2,5-4,6
Люпин
30-48
17-39
3,7-14,0
11,0-18,0
2,5-4,0
Чина
25-34
24-25
0,5-1,2
4,1-5,4
2,5-3,0
Сочевиця
22-36
47-60
0,6-2,1
2,4-4,9
2,0-4,4
Нут
18-34
47-60
4,0-7,2
2,4-12,0
2,5-4,9
 
В 1 кг зерна міститься 5 г кальцію, 7 г фосфору. Вітаміни представлені каротином (1,5-2 мг), тіаміном (10-18 мг), рибофлавіном (3,0-3,8 мг), ніацином (21-35 мг), піродиксином (7-13 мг), біотином (0,7-0,9 мг), інозитолом (2,0-2,5 мг), холіном (3,2-3,6 мг), вітаміном Е (4,8-7,8 мг), вітаміном К (1,8-2,0 мг), фолієвою кислотою (1,8-2,0 мг), пантотеновою кислотою (13-22 мг). Майже всі поживні речовини сої добре перетравлюються і засвоюються. Коефіцієнт перетравлення коливається в межах 70-98%.
Із вуглеводів у зерні сої містяться 9-12% розчинних цукрів, 3-9% крохмалю, 3-6% клітковини. Розчинні цукри представлені найбільше сахарозою (60%).
Соєвий білок на 88-95% представлений водорозчинною фракцією, включаючи легкорозчинні глобуліни (60-81 %), альбуміни (8-25%) та важкорозчинні глобуліни (3-7%). Якість білка сої майже ідеальна, оскільки він містить необхідний набір найцінніших амінокислот. Амінокислоти є складовою частиною білка. Для повноцінного харчування в їжі має бути 20 різних амінокислот. В організмі виробляється 11 амінокислот (замінні амінокислоти). Решту 9 амінокислот (незамінні) людський організм повинен одержати з їжі. Тваринні білки мають повноцінний набір незамінних амінокислот, тоді як у рослинному білку може не вистачати однієї чи декількох незамінних амінокислот. Тваринні білки є повноцінними, рослинні - неповноцінними через частину певних амінокислот.

Якість білка визначають два чинники: засвоюваність і набір незамінних амінокислот. У сої не вистачає метіоніну, проте набір інших незамінних амінокислот соєвого білка майже ідентичний за якістю тваринному білку, тому вона одна здатна задовольнити потребу організму у дефіцитних поживних речовинах.