1. Значення та історія поширення батату

Значення
Батат має довгі сланкі стебла, які можуть укорінюватись. Він формує веретеновидні кореневі бульби, які за хімічним складом і смаком близькі до бульб картоплі.
У світі відомо сотні сортів батату, що відрізняються за формою, розміром, масою бульб, смаком. З одного куща в умовах України можна одержати 5-7 кг бульб і більше. Бульби виростають масою 0,5-6 кг, при сприятливих умовах, у тропіках - до 10-15 кг.
В їжу використовуються сорти батату, що мають у бульбах високий вміст сухих речовин (30-42%). До їх складу входить крохмаль (до 25-30%), цукор (від 0,5% до 8%), жир (1,8%), білок (до 2,0%), вітаміни С, В, каротин. Міститься також невелика кількість інуліну. Із мінеральних солей найбільше калію, фосфору, заліза.
Батат калорійніший за картоплю в 1,5 рази.
Соковито-м'ясисті сорти за смаком подібні до солодкуватої м'якоті кокосового горіха. Варені бульби інших сортів подібні до бананів.
Сухо-м'ясисті сорти мало відрізняються смаковими якостями від бульб картоплі. Така різноманітність сортів задовольняє традиції багатьох національних кухонь.
Бульби можна пекти, варити, смажити, підводять для приготування найрізноманітніших страв. Виготовляють з батату крохмаль, борошно, сироп, спирт та ін. Борошно (до 30%) додають при випіканні хліба і кондитерських виробів.
Урожайність зеленої маси батату (повзучі стебла завдовжки до 5 м, добре облистнені) може досягати 200-400 ц/га. її охоче поїдають всі види тварин. Під час збирання вона не засихає, залишається зеленою, містить легкозасвоюваний протеїн і є добрим кормом у свіжому, висушеному і засилосованому вигляді. За поживністю не поступається зеленій масі бобових культур.
 
Історія та поширення
Батьківщиною батату є тропічні райони Центральної Америки, де він росте як багаторічна культура. У деяких країнах він дуже поширений і має більше значення, ніж картопля. Вирощують батат більше, ніж в 108 країнах світу на площі понад 18 млн.га, на такій же площі вирощується і картопля. Значні посівні площі його знаходяться в Африці, Індії, Китаї, Японії, Південній Америці, в країнах Середньоземиомор'я, в південно-східних районах США. Цю ніжну і теплолюбну культуру можна з успіхом вирощувати і в регіонах з більш суворим кліматом, особливо після виведення холодостійкіших сортів. Проте в Україні бататом займаються лише овочівники-аматори на присадибних ділянках. Урожайність батату 300-500 ц/га і вище.