Органічне землеробство. Тренд чи Турбота про здоров'я?

Органічне землеробство. Тренд чи Турбота про здоров'я?

Сьогодні в світі все більше набирає популярності органічне землеробство, яке було розроблено як відповідь на шкоду навколишньому середовищу, спричинену використанням хімічних пестицидів та синтетичних добрив у звичайному сільському господарстві, і має численні екологічні переваги.
 
Органічне землеробство - це розумний підхід до землі і рослин, завдяки якому досягаються стабільні врожаї при мінімальних витратах коштів, без використання мінеральних добрив і отрутохімікатів. Його суть в тому, щоб організувати господарство аналогічно природним екосистемам, в яких кожне виробництво має своє призначення і живе в злагоді з іншими.
 
У ХХ столітті через активну неправильну обробку ґрунти стали бідніти. За останні десятиліття дослідники усвідомили багато помилок, в результаті стало розвиватися органічне землеробство, засноване на розумінні того, як взаємодіють ґрунт, рослини, тварини і сили природи.
 
Основні принципи органічного землеробства прості:
 
По-перше, землю треба рихлити не глибше 5 см, а не копати й орати. Земля - ​​це живий організм. Вона подібна до губки, пронизаної безліччю корінців, насиченою величезною кількістю черв'яків і мікроорганізмів. На одній сотці землі, що не отруєна хімією, живе близько 200 кг бактерій і приблизно стільки ж черв'яків й іншої живності, які виробляють більше 500 кг біогумусу на рік. Саме ці «природні хлібороби» удобрюють і живлять рослини.
Глибока оранка і перекопування пригнічує активність черв'яків і мікроорганізмів, руйнує структуру ґрунту, знижує її родючість.
 
Другий головний принцип органічного землеробства - це мульчування. Мульча - це все, чим вкритий грунт: сіно, солома, листя, тирса або легко підрізані плоскорізом бур'яни. В природі немає чорної землі, вона завжди прикрита листям або травою. Оголений, незахищений грунт перегрівається на сонці і швидко випаровує вологу, після дощів перетворюється в бруд і перестає дихати, переохолоджується при заморозках та піддається ерозії. Мульча захищає землю, створює сприятливі умови для черв'яків і мікроорганізмів, а з часом перетворюється в гумус.
 
Третій, землю потрібно пожвавлювати, підгодовуючи черв'яків і ґрунтові мікроорганізми.
Найпростіше для цього застосовувати «зелене добриво», рослини-сидерати, які успішно замінюють гній, компост і мінеральні добрива. Неоціненну допомогу в підвищенні родючості ґрунту роблять препарати ефективних мікроорганізмів. Це корисні мікроби і грибки, які при внесенні в ґрунт активно розмножуються, утилізують органіку, переробляють її в легкозасвоювану для рослин форму, пригнічують хвороботворні бактерії і грибки, фіксують мінеральні елементи. Тим самим досягається разючий ефект прискорення росту рослин, збільшення маси плодів і термінів їх збереження.
 
Основні складові органічного землеробства такі:
- сівозміна з включенням бобових;
- ретельна зяблева обробка, основна обробка (як правило, з плугом) та передпосівна обробка ґрунту для створення оптимальних умов для зернових і знищення якомога більшої кількості бур'янів;
- вибір сортів, які мають більш високу життєздатність в порівнянні з бур'янами, вимагають менше азоту і стійкі до хвороб;
- посів високоякісного насіння, що відрізняються високими посівними якостями,
такими як, наприклад, схожість, сила росту і виживання;
- внесення якісних органічних добрив;
- дотримання оптимальних строків, глибини і норми висіву для забезпечення дружних,
конкурентоспроможних і здорових сходів;
- виконання механічних заходів по догляду за посівами для боротьби з бур'янами та
отримання здорових посівів;
- використання всіх профілактичних заходів інтегрованого захисту рослин.
 
Плюси та мінуси органічного землеробства
Органічне землеробство, як і інші види землеробства, має свої плюси і мінуси.
 
Плюси:
• чиста продукція
• самодостатність, тобто не залежить від зовнішніх джерел
• збереження чистоти ґрунту, повітря, води та іншого, екологічна чистота
 
Мінуси:
• низька урожайність
• складність боротьби з шкідниками та їхнє періодично сильне розмноження
• слабка керованість та передбачуваність органічного землеробства
 
Саме тому на фоні вищевказаного в усьому світі зростає рівень використання біологічних препаратів в органічному землеробстві, для отримання органічно чистої продукції та стабільного урожаю.
 
Компанія ENZIM Biotech має в своєму асортименті цілий ряд біологічних фунгіцидів, інсектицидів, добрив та стимуляторів росту рослин, для вирощування високоякісної органічної продукції.
 
Технології застосування та ефективність роботи препаратів доведена численними дослідами та відгуками клієнтів з усієї України. Склад наших препаратів розроблявся з урахуванням всіх існуючих вимог до органічної продукції, що доведено сертифікатом Organic Standard.
 
Перелік препаратів та повну інформацію про них ви можете знайти на офіційному сайті компанії:
https://agro.enzim.biz/