Захист сої, гороху, нута та іших бобових від шкідників

Захист бобових культур від шкідників

В Україні як і в усьому світі бобові культури такі, як: горох, квасоля, нут завдяки своїй урожайності та стабільно ростучій ціні на ринк у мають велике господарське значення.

Бобові культури підвищують родючість ґрунту, оскільки на їхніх коренях селяться бульбочкові бактерії, що засвоюють атмосферний азот. На полях бобові інколи використовуються як зелене добриво. Тому ринок бобових в Україні невпинно і обґрунтовано зростає. Разом з тим бобові культури часто страждають від різноманітних шкідників.

Шкідники бобових культур

Соєва нематода - нематода сповільнює ріст бобових і викликає пожовтіння листя, а в крайніх випадках загибель рослини. Порушує розвиток кореня, що викликає раннє в'янення рослин. В сукупності всі ці фактори призводять до втрати 30-40% урожаю

Паросткова муха - личинки вгризаються у проростаюче зерно поблизу виходу паростка та паросток. Пошкоджують сім`ядолі, точку росту, стебло. Прогризають ходи під шкіркою стебла, від чого молоді рослини викривляються, а іноді в`януть. Пошкодження сприяє проникненню та розвитку грибних захворювань. Посіви зріджуються, продуктивність пошкоджених рослин знижується, що негативно впливає на урожайність.

Тютюновий трипс - висмоктують соки з листків та переносять вірусні хвороби, погіршують фотосинтез, затримують розвиток рослин, особливо на початкових етапах, у 2—3 рази. Спочатку живляться вздовж жилок листка, у цих місцях утворюються сріблясто-матові смужки на верхньому боці, згодом — на всьому листку. Дуже пошкоджені частини листка під час спеки засихають і випадають

Акацієва вогнівка - шкодить гусінь другого та третього поколінь. Молоді гусені прогризають стінки бобів і проникають усередину, де пошкоджують зерно, залишають екскременти. За період розвитку одна гусениця може пошкодити один-два боби. Пошкоджене зерно втрачає насіннєві якості, особливо середню- та пізньостиглих сортів

Павутинний кліщ - висмоктують сік із нижнього боку листків. Обплітають листок, квітки, молоді боби павутинням. Порушується обмін речовин та фотосинтез. Пошкоджені частини рослин жовтіють, потім буріють, засихають, особливо під час спеки. Сильно пошкоджені листки обпадають, боби передчасно достигають і розтріскуються, зерно утворюється щупле. Підвищена шкодочинність спостерігається в посушливі роки, а найвища — у серпні

Люцерновий клоп -  висмоктують соки із молодих листків, стебел, бруньок, квітів, бобів, зерна. На місцях уколів з`являються обезбарвлені плями, при сильному пошкодженні частини рослин можуть в`янути та обпадати. Сприяють поширенню бактеріальних хвороб через пошкоджене зерно.

Бульбочковий довгоносик -  жуки об`їдають листки по краях (іноді з`їдають їх повністю). Дуже пошкоджені рослини гинуть. Найбільша пошкодженість від жуків до фази галуження сої. Личинки пошкоджують азотфіксуючі бульбочки та корінці, знижують урожайність та нагромадження азоту в грунті. Одна личинка може знищити 3—8 бульбочок

Плямистий довгоносик - об'їдають краї листків, іноді з'їдають їх повністю. Личинки під час галуження - повного наливання бобів пошкоджують азотфіксувальні бульбочки та корінці, що призводить до зниження врожайності й перешкоджає нагромадженню азоту в грунті

Підгризаючі совки - гусінь пошкоджує паростки, стебла, листки, боби та зерно. Гусінь деяких з них пошкоджує листя, а, наприклад, ісландська совка знищує сходи біля основи або відгризає сім'ядолі і верхівки. У той час як більшість совок вигризає дірки у середині листків, люцернова совка з’їдає листя повністю, іноді не залишаючи навіть жилок.

Польовий метелик - масове пошкодження гусеницями всіх частин рослин сої спостерігається переважно в другу половину літа, коли гусениця об'їдає на сої майже все листя. Скелетовані рослини зупиняються в рості і часто гинуть, що призводить до прорідження посівів та зниження урожаності.

Люцернова совка - об'їдає практично все листя до жилок, квітки і молоді боби. Ближче до кінця літньої пори і на початку осені совка вражає безліч зелених бобів, залишаючи в них округлі дірки.

Бавовняна совка - На початку поїдає листя до прожилок, а, підростаючи, переходить на зелені боби, вигризаючи в них великі круглі глибокі дірки, що сприяє розвитку багатьох хвороб бобових. При масовому розмноженні завдає соєвим посівам непоправної шкоди.

Совка гамма - гусеницi живляться листям, бутонами, квiтками, зав'язями, скелетує листки, обгризає з країв, прогризає дiрки. Може масово мiгрувати з одного поля на iнше. Гусеницi молодших вiкiв скелетують листки, а середнiх та старших вiкiв грубо їх об'їдають, залишаючи лише товстi жилки. Можуть пошкоджувати iншi надземнi органи рослин.

Горохова попелиця - Із розвитком сходів, внаслідок смоктання попелиць на нижньому боці листків з'являються невеликі жовті плями. За значної чисельності шкідника листя жовтіє і гине. У дорослих рослин при масовому розмноженні попелиці відбувається скручування листків і затримка в зростанні. Протягом літа може спостерігатись кілька поколінь шкідника.

Проволочник (Дротяник) - личинки (дротяники) прогризають ходи у набубнявілому насінні, паростках і стебельцях молодих рослин, а також у прикореневій частині стебельця. Інколи спостерігається 50—60% загибелі рослин (після багаторічних трав).

Інсектицид для бобових культур

Одним з популярних інсектицидів для боротьби із шкідниками бобових культур (сої, гороху, нуту) - є біологічний інсектицид Актарофіт ENZIM Agro, виробництва компанії ЕНЗИМ, який довів свою ефективність у боротьбі з широким спектром шкідників на різних культурах.

Діюча речовина біоінсектициду Актарофіт - це комплекс природних авермектинів груп B1 і B2, що продукуються корисним ґрунтовим грибом Streptomyces avermitilis.

Після обробки препарат протягом 2-3 годин проникає у тканини рослин, і завдяки швидкому проникненню, ефективність дії препарату не залежить від високих температур та опадів, що сприяє захисту від змивання та розкладу діючої речовини від дії сонячного проміння, що забезпечує захисний період – до 2 тижнів.

Через 4–5 годин після застосування Актарофіту шкідники перестають живитись та рухатись, внаслідок чого відбувається загибель шкідника.

Масова загибель шкідників настає на 2 добу. Максимальний ефект від застосування препарату відмічають на 3-5 добу.

Актарофіт має пряму овіцидну дію, завдяки проникненню в рослину проявляє високу активність проти приховано живучих шкідників – мінерів та мінуючих молей.

Актарофіт випускається в пластикових каністрах по 1, 5 та 20 літрів.

Детально про Актарофіт на сторінці виробника - https://agro.enzim.biz/aktarofit.html

Норма витрат інсектициду для бобових від 300 до 600 мілілітрів на гектар.

Відео огляд захисту бобових від шкідників - https://youtu.be/tWMlDIJtaRc

Консультація агронома та замовлення інсектициду:

+38 (067) 582 33 22
+38 (095) 582 33 22
+38 (098) 900 900 3
+38 (044) 499 88 01

https://agro.enzim.biz