Все про вирощування кондитерського та крупноплідного соняшнику
На створення даної теми мене надихнули слова Костянтина Шевченко про кондитерський соняшник, тому з особливою цікавістю викладу свої практичні навики та наукові розробки щодо даного питання.
6 Лютий, 2014 - 17:40
#1
Щорічно в світовому виробництві кондитерський соняшник займає все більші площі, оскільки такий соняшник вважається найбільш оптимальним для організму людини, сприяє зменшенню холестерину в крові. Найбільшими споживачами кондитерського соняшнику є Прибалтика, де використовують для випічки хліба. В інших випадках використовують для виробництва халви, казенаків, цукерок, тортів і т.д. У нас виробництво такого соняшника теж зростає, але повільнішими темпами. Причиною слабкого поширення є низька урожайність на фоні відсутності досвіду та добрив. Основною помилкою при вирощуванні кондитерського соняшнику є відсутність технології тому такий соняшник у кращому разі піде для лузальних цілей, в гіршому як звичайний товарняк.
Не варто путати також крупноплідний і кондитерський соняшник - це різні за напрямком види. Крупноплідний використовується для лузання, а кондитерський для тортів, халви та ін. Тому при цьому визначається збут. Для крупноплідного достатньо щоб він був не цвілий, без стороніх запахів. Ціна такого соняшника приблизно 4500-6000 грн./т. В той же час для кондитерського важлива наявність пальмітинової олії (вміст олії в них 30-35%), білка, та лушпиність. Ціна 8000-10000 грн./т.
Цікаво звучить. 1. Від чого залежить якість зерна на кондитерку ? Погодні умови чи живлення ? 2. Які є сорти чи гібриди, які генетично заточені під такий клас зерна в розрізі виробників насіння ? 3. Чи є з них такі які допускається вирощувати за технологіями що дозволяють працювати страховими гербіцидами по злакових та дводольних по вегетації ? Хотілось би спробувати.
Цікаво в цінах, але скільки мороки з ним. добре, по порядку все відповім
1. В основному від двох факторів: запасів зимової вологи та живлення. Велику роль відіграє також сівозміна для накопичення вологи в грунті. Як попередник не підходять - соняшник, кукурудза, сорго. Найкращі - зернові, соя. При мінеральному живленні краще коли є високий агрофон, тобто вносити добрива краще під попередні культури в основне внесення. При сівбі також вноситься достатня кількість добрив - 60N:75P:60K, максимально - 100N:150P:100K в діючій речовині.
Знаю тільки вітчизняні Ранок (ін-т ім.Юрьєва) та Запоріжський кондитерський (ін-т олійних культур м.Запоріжжя). З закордонних начебто Вранац (Нові Сад, Сербія). В них генетично закладені підвищений вміст білка та необхідних амінокислот при зниженому вмісті жирів до 30-35%. Звичайний соняшник на відміну від кондитерського має 48-56% олії. До речі чим більше вноситься азоту тим вищий показник протеїну (білка). Що стосується російського гібриду Лакомка, то він є універсальним, але я б його більше відносив до крупноплідних. В 2010 році кинулись ми його збувати, а по якості він підходить тільки для Хомки.
Не бажано застосовувати гербіциди по листу соняшника, чому я не скажу, напевно впливає на амінокислоти. З моєї практики робили так: після збирання пшениці давали віддійти осотам, амброзії. Приблизно проходить два тижні і все буяє. Знищували буряни гербіцидом Раундап Макс (2,5 л/га). Через тиждень переорювали на 25-27 см. Перед оранкою внесли нітроамофоски по 1,5 ц/га. Далі поле держали напівпаром. Навесні закриття вологи і культивація. Потім давали вийти всім бурянам і бризнули Раундап Макс (2 л/га). При 4 листках соняшника виходив тільки мишій, тому застосовували міжрядну культивацію, а при 8 листках підгортання. Соняшник чистий до збирання. Але збули лише через рік в м.Олександію для лузальних Хомок. :smile:
Я думаю , що одного гліфосату замало, навіть враховуючи підгортання. Саме в рядку бур"ян смоктатиме в соняха все, тому без грунтового ніяк, як не крути. ІМХО.
МайАгро Конфета. Клірфілд стійкий. Вирощували одноосібники, сусідні поля. Результат: проблеми при реалізації. Затрати на калібровку, усушку, утруску. ...ще згадав прикол... Позвали вони нас косить холандом той соняшник. На нашій жатці стоїть звичайна ПСка. Так от втрати 20-25% від осипання під час доторкувння ліфтерів до стебла. Насінина втричі крупніша, корзинка зсохлась і розвернулась, і насіння сиплеться. Вирішили вони цю біду найняши Ниву з жаткою "болгаркою"
Як нема коштів на гербіциди, то підгортання я скажу Вам по секрету :smile: - дуже економна штука і ефективна при тому всьому. Поки Ви думали - ми вже це зробили, і пішли далі. Перед сівбою соняшника, чи кондитерського чи то звичайного будемо вносити Раундап макс 2л + Діанат 0,5л, щоб минувати грунтовий. Дуже ефективна суміш буде по осотах і молочаях.
Якщо клеарфілд - то це є бомба, але по своїй характеристиці підходить до крупноплідних. Отже, його можна використати лише як лузальний тип.
Одвічні проблеми селян - нема чим збирати і не в ті строки. Охо-хо.
До речі, ще одна особливість при вирощуванні кондитерського соняшнику. Чим густіше посіви - тим більша олійність насіння. Тому густота на момент збирання повинна бути в межах 25-30 тис. шт. на 1га. При збільшенні до 40-50 тис. шт. на 1га - збільшується до 10% олійність і зменшується вміст протеїну. Відповідно такий соняшник йде на лузальні цілі і ціна менша.
Всіх вітаю з Новим роком та Різдвом Христовим! Бажаю всім міцного здоровя, гарного сонця, достатньої вологи та найвищої економічної ефективності! І хай все буде добре :smile:
Всіх з Новим роком! Здоров'я та успіхів, високого врожаю та гарних цін на нього! Продовжую довбатись з питанням посіву соняшника, стійкого до вовчка. В описах гібридів зустрів терміни "стійкий до вовчка" та "толерантний до вовчка". Скажіть, я правильно розумію, що "толерантний" - це, коли вовчок на рослині є, але соняшник витримує його присутність і дає урожай, а "стійкий" - це коли вовчок до рослини зовсім не пристає?
Думаю, що толерантними називають ті сорти та гібриди, які не дуже стійкі до різних рас вовчка, тобто вони мають стікість лише проти деяких рас. А от коли характеризують їх як стійкі, то саме мається на увазі, що ці гібриди мають стійкість до майже всіх, відомих на сьогоднішній день, рас вовчка. А от чи пристає вовчок до рослини, то це мене також цікавить.
Ні, є формулювання "стійкий до таких-то рас" і є "толерантний до таких-то рас", я зустрічав і таке: "стійкий до рас A-F, толерантний до раси G". Думаю, що стійкий - той, де гібрид не дає проникати паразиту в корінь, а толерантний - вовчок проникає, але не настільки сильно пригнічє рослину, як звичайний соняшник.
Задав Євралісам це питання, чекаю після вихідних відповідь.
Тільки зараз побачив, що пишу в темі кондитерського соняшника :zst: ... Може адміни перекинуть останні пости до теми звичайного?
Гм.. каламбур тоді вийде. Ви краще продублюйте в тему звичайного соняшника, а це тут залишимо.
Вас також з Новим роком та Різдвом Христовим! У Вашому питанні є частка розуміння, але - толерантність і стійкість в даному випадку це одне і теж. Поясню чому: по-перше - тут варто повернутись до фізіології самого вовчка, адже він росте тільки на вже вегетуючому соняшнику і використовує сік культури. Таким чином відбираючи поживні речовини з соком рослини вовчок відбирає силу в рослини. Тому вегетуючи на соняшнику вовчок все-таки забирає його урожай, отже впливає на його кількість. Ні про яку стійкість (толерантність) тут звісно не може йти мови. По-друге - стійким (толерантним) соняшник на даний час може бути тільки до рас А-Е, які виявили вчені та ввели ген стійкості. У даному випадку вовчок вищеперечислених рас не буде проростати і забирати урожай. Але варто додати, що ця стікість може бути різною - від 40% до 100% рослин. Оригінатори насіння по-різному надають опис, в кого стійкий, а в кого толерантний.
Цікаво що будуть відповідати. Рекомендую також звернутись до представників Сингенти та Піонер, і скласти точну відповідь. В них спеціалісти "крупні" :smile: так що повинні знати.
Нічого страшного, адже це стосується і кондитерки. Свою відповідь продублюю в темі "соняшник".
Спасибі зі відповіді! Але:
. Я вже писав, що зусирічав в описах гібридів фразу: "Стійкий до рас А-Е, толерантний до раси F". Виходить, вони розуміють це по-іншому...
В мене був посіяний Жалон, вовчок був, але соняшник більш-менш вродив і дав під 20 цнт. Буквально за 1 км, вовчок соняшник поклав повністю, чоловіку довелось передисковувати. Думаю, може оце й є толерантність (в Жалона?)
На сьогоднішній день відомо раси А-G, але у виробництві насіння зустрічається стійкість до А-Е. Деякі фірми які випереджають по науковому прогресу, пишуть, що толерантний до рас F, G, маючи на увазі посередню стійкість до вовчка, так як достеменно не вивченно на скільки він стійкий. Я вже писав, що стійкість гібридів не 100%, а від 40 до 100%. Від того і заморочки, адже пишуть що стійкий але на стільки невідомо, бо ведуться дослідження. Я теж висівав Жалон, вовчок був, але менше ніж на Аламо. Урожайність в обох на одному рівні 20-23 ц/га без добрив. Коли почав висівати ПАН-901 - вовчок був в середньому 4-5 колоній на 1га, що на 25-30% менше ніж на Жалоні. Слід зазначити що і Жалон і ПАН-901 стійкі до рас А-Е.
Напевно варто повернутись до кондитерки. Тому в мене таке прохання до всіх - хто знає гібриди або вирощував їх, пишіть та поділіться результатами.
Я думаю буде корисним така інформація при продажі: Основні вимоги до якості насіння кондитерського соняшнику 1 Гібрид Лакомка, СПК, інші гібриди 2 Калібр 38+ 40+ (по домовленості) Відхід калібр 45, % не менше 40 не менше 45 Прохід, % не більше 3 не більше 3 3 Вологість, % 7-8.5 4 Смітна домішка, % не більше 1 5 Олійна домішка, % 1 - 3.5 6 Кислотне число (кчм), мг KOH не більше 1,0 7 Зараженність шкідниками не допускається 8 Металомагнітні домішки не допускається 9 Насіння соняшнику інших гібридів не більше 3% 10 Кількість насіння в 1 л. не менше 380 г Запах і колір повинні відповідати здоровому насінню без затхлого, пліснявілого і стороннього запахів ( в т.ч. паливно-мастильних матеріалів, хімічних речовин і т.ін.). Токсичність повинна бути в нормі. Зовнішній вигляд насіння – чорний (не сірий). Колір ядра світлий, однотоний.
Хтось вирощував такі соняшники? http://agroapteka.com.ua/posevnoy_material/vysokourozhayniy_posevmat_GMO_transgenniy/sonyashnik_gmo_konditerskiy Вони хороші чи лохотрон?
наскількі я чув це лохотрон,особливо з договором про закупівлю у вас товару вирощеного з цього насіння. Вони декларують закупівельну ціну на 20-30 відсотків вищу,але там є пунктик,що допомагає спригнути. Та і врожайністю з цього насіння ніхто не хвалився
№2
Зрозуміло! Дякую!
Хто і скільки планує сіяти кондитерку? В нас на Кіровоградщині, є господарства де кондитерський соняшник становить основу економіки, і висіватимуть в цьому році від 130 до 570 га.
Дуже корисне питання розкрили ви в цих своїх постах вище. Якраз планую зайнятися кондитерським соняшником.