Соняшник кондитерського напряму

32 постів / 0 нових
Останнє повідомлення
6 Лютий, 2014 - 17:40 #1
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30
Соняшник кондитерського напряму

Все про вирощування кондитерського та крупноплідного соняшнику
На створення даної теми мене надихнули слова Костянтина Шевченко про кондитерський соняшник, тому з особливою цікавістю викладу свої практичні навики та наукові розробки щодо даного питання.

10 Грудень, 2013 - 10:08
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Щорічно в світовому виробництві кондитерський соняшник займає все більші площі, оскільки такий соняшник вважається найбільш оптимальним для організму людини, сприяє зменшенню холестерину в крові. Найбільшими споживачами кондитерського соняшнику є Прибалтика, де використовують для випічки хліба. В інших випадках використовують для виробництва халви, казенаків, цукерок, тортів і т.д. У нас виробництво такого соняшника теж зростає, але повільнішими темпами. Причиною слабкого поширення є низька урожайність на фоні відсутності досвіду та добрив. Основною помилкою при вирощуванні кондитерського соняшнику є відсутність технології тому такий соняшник у кращому разі піде для лузальних цілей, в гіршому як звичайний товарняк.

10 Грудень, 2013 - 10:35
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Не варто путати також крупноплідний і кондитерський соняшник - це різні за напрямком види. Крупноплідний використовується для лузання, а кондитерський для тортів, халви та ін. Тому при цьому визначається збут. Для крупноплідного достатньо щоб він був не цвілий, без стороніх запахів. Ціна такого соняшника приблизно 4500-6000 грн./т. В той же час для кондитерського важлива наявність пальмітинової олії (вміст олії в них 30-35%), білка, та лушпиність. Ціна 8000-10000 грн./т.

10 Грудень, 2013 - 13:44
Коментарі: 17
Україна, Київська обл.
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 місяць 3 тижні тому
Рейтинг: 1294
Активний літераторАктивний форумчанин

Цікаво звучить. 1. Від чого залежить якість зерна на кондитерку ? Погодні умови чи живлення ? 2. Які є сорти чи гібриди, які генетично заточені під такий клас зерна в розрізі виробників насіння ? 3. Чи є з них такі які допускається вирощувати за технологіями що дозволяють працювати страховими гербіцидами по злакових та дводольних по вегетації ? Хотілось би спробувати.

10 Грудень, 2013 - 20:10
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Цікаво в цінах, але скільки мороки з ним. добре, по порядку все відповім

10 Грудень, 2013 - 20:29
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Костянтин Шевченко:
1. Від чого залежить якість зерна на кондитерку ? Погодні умови чи живлення ?


1. В основному від двох факторів: запасів зимової вологи та живлення. Велику роль відіграє також сівозміна для накопичення вологи в грунті. Як попередник не підходять - соняшник, кукурудза, сорго. Найкращі - зернові, соя. При мінеральному живленні краще коли є високий агрофон, тобто вносити добрива краще під попередні культури в основне внесення. При сівбі також вноситься достатня кількість добрив - 60N:75P:60K, максимально - 100N:150P:100K в діючій речовині.

10 Грудень, 2013 - 20:38
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Костянтин Шевченко:
2. Які є сорти чи гібриди, які генетично заточені під такий клас зерна в розрізі виробників насіння ?


Знаю тільки вітчизняні Ранок (ін-т ім.Юрьєва) та Запоріжський кондитерський (ін-т олійних культур м.Запоріжжя). З закордонних начебто Вранац (Нові Сад, Сербія). В них генетично закладені підвищений вміст білка та необхідних амінокислот при зниженому вмісті жирів до 30-35%. Звичайний соняшник на відміну від кондитерського має 48-56% олії. До речі чим більше вноситься азоту тим вищий показник протеїну (білка). Що стосується російського гібриду Лакомка, то він є універсальним, але я б його більше відносив до крупноплідних. В 2010 році кинулись ми його збувати, а по якості він підходить тільки для Хомки.

10 Грудень, 2013 - 21:10
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Костянтин Шевченко:
3. Чи є з них такі які допускається вирощувати за технологіями що дозволяють працювати страховими гербіцидами по злакових та дводольних по вегетації ? Хотілось би спробувати.


Не бажано застосовувати гербіциди по листу соняшника, чому я не скажу, напевно впливає на амінокислоти. З моєї практики робили так: після збирання пшениці давали віддійти осотам, амброзії. Приблизно проходить два тижні і все буяє. Знищували буряни гербіцидом Раундап Макс (2,5 л/га). Через тиждень переорювали на 25-27 см. Перед оранкою внесли нітроамофоски по 1,5 ц/га. Далі поле держали напівпаром. Навесні закриття вологи і культивація. Потім давали вийти всім бурянам і бризнули Раундап Макс (2 л/га). При 4 листках соняшника виходив тільки мишій, тому застосовували міжрядну культивацію, а при 8 листках підгортання. Соняшник чистий до збирання. Але збули лише через рік в м.Олександію для лузальних Хомок. :smile:

10 Грудень, 2013 - 21:46
Коментарі: 5
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 2 роки 5 місяців тому
Рейтинг: 85

agronom32:
З моєї практики робили так: після збирання пшениці давали віддійти осотам, амброзії. Приблизно проходить два тижні і все буяє. Знищували буряни гербіцидом Раундап Макс (2,5 л/га). Через тиждень переорювали на 25-27 см. Перед оранкою внесли нітроамофоски по 1,5 ц/га. Далі поле держали напівпаром.


Я думаю , що одного гліфосату замало, навіть враховуючи підгортання. Саме в рядку бур"ян смоктатиме в соняха все, тому без грунтового ніяк, як не крути. ІМХО.

10 Грудень, 2013 - 22:08
Коментарі: 6
Україна, Кіровоградська обл., смт. Петрове
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 2 роки 2 місяці тому
Рейтинг: 200
Починаючий блогерПочинаючий форумчанин

МайАгро Конфета. Клірфілд стійкий. Вирощували одноосібники, сусідні поля. Результат: проблеми при реалізації. Затрати на калібровку, усушку, утруску. ...ще згадав прикол... Позвали вони нас косить холандом той соняшник. На нашій жатці стоїть звичайна ПСка. Так от втрати 20-25% від осипання під час доторкувння ліфтерів до стебла. Насінина втричі крупніша, корзинка зсохлась і розвернулась, і насіння сиплеться. Вирішили вони цю біду найняши Ниву з жаткою "болгаркою"

28 Грудень, 2013 - 22:32
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Олексій Цибенко:
Я думаю , що одного гліфосату замало, навіть враховуючи підгортання. Саме в рядку бур"ян смоктатиме в соняха все, тому без грунтового ніяк, як не крути. ІМХО.


Як нема коштів на гербіциди, то підгортання я скажу Вам по секрету :smile: - дуже економна штука і ефективна при тому всьому. Поки Ви думали - ми вже це зробили, і пішли далі. Перед сівбою соняшника, чи кондитерського чи то звичайного будемо вносити Раундап макс 2л + Діанат 0,5л, щоб минувати грунтовий. Дуже ефективна суміш буде по осотах і молочаях.

28 Грудень, 2013 - 23:16
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Антон Педан:
МайАгро Конфета. Клірфілд стійкий.


Якщо клеарфілд - то це є бомба, але по своїй характеристиці підходить до крупноплідних. Отже, його можна використати лише як лузальний тип.

Антон Педан:
Вирощували одноосібники, сусідні поля. Результат: проблеми при реалізації. Затрати на калібровку, усушку, утруску. ...ще згадав прикол... Позвали вони нас косить холандом той соняшник. На нашій жатці стоїть звичайна ПСка. Так от втрати 20-25% від осипання під час доторкувння ліфтерів до стебла. Насінина втричі крупніша, корзинка зсохлась і розвернулась, і насіння сиплеться. Вирішили вони цю біду найняши Ниву з жаткою "болгаркою"


Одвічні проблеми селян - нема чим збирати і не в ті строки. Охо-хо.

28 Грудень, 2013 - 23:36
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

До речі, ще одна особливість при вирощуванні кондитерського соняшнику. Чим густіше посіви - тим більша олійність насіння. Тому густота на момент збирання повинна бути в межах 25-30 тис. шт. на 1га. При збільшенні до 40-50 тис. шт. на 1га - збільшується до 10% олійність і зменшується вміст протеїну. Відповідно такий соняшник йде на лузальні цілі і ціна менша.

31 Грудень, 2013 - 20:44
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Всіх вітаю з Новим роком та Різдвом Христовим! Бажаю всім міцного здоровя, гарного сонця, достатньої вологи та найвищої економічної ефективності! І хай все буде добре :smile:

2 Січень, 2014 - 08:26
Коментарі: 1
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 12 місяців тому
Рейтинг: 5

Всіх з Новим роком! Здоров'я та успіхів, високого врожаю та гарних цін на нього! Продовжую довбатись з питанням посіву соняшника, стійкого до вовчка. В описах гібридів зустрів терміни "стійкий до вовчка" та "толерантний до вовчка". Скажіть, я правильно розумію, що "толерантний" - це, коли вовчок на рослині є, але соняшник витримує його присутність і дає урожай, а "стійкий" - це коли вовчок до рослини зовсім не пристає?

2 Січень, 2014 - 14:53
Коментарі: 11
Україна, Полтавська обл.
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 2 місяці 1 тиждень тому
Рейтинг: 87

Думаю, що толерантними називають ті сорти та гібриди, які не дуже стійкі до різних рас вовчка, тобто вони мають стікість лише проти деяких рас. А от коли характеризують їх як стійкі, то саме мається на увазі, що ці гібриди мають стійкість до майже всіх, відомих на сьогоднішній день, рас вовчка. А от чи пристає вовчок до рослини, то це мене також цікавить.

2 Січень, 2014 - 15:20
Коментарі: 1
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 12 місяців тому
Рейтинг: 5

Олександр fgrubin:
Думаю, що толерантними називають ті сорти та гібриди, які не дуже стійкі до різних рас вовчка, тобто вони мають стікість лише проти деяких рас. А от коли характеризують їх як стійкі, то саме мається на увазі, що ці гібриди мають стійкість до майже всіх, відомих на сьогоднішній день, рас вовчка.


Ні, є формулювання "стійкий до таких-то рас" і є "толерантний до таких-то рас", я зустрічав і таке: "стійкий до рас A-F, толерантний до раси G". Думаю, що стійкий - той, де гібрид не дає проникати паразиту в корінь, а толерантний - вовчок проникає, але не настільки сильно пригнічє рослину, як звичайний соняшник.

Олександр fgrubin:
А от чи пристає вовчок до рослини, то це мене також цікавить.


Задав Євралісам це питання, чекаю після вихідних відповідь.

2 Січень, 2014 - 15:24
Коментарі: 1
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 12 місяців тому
Рейтинг: 5

Тільки зараз побачив, що пишу в темі кондитерського соняшника :zst: ... Може адміни перекинуть останні пости до теми звичайного?

6 Січень, 2014 - 00:21
Коментарі: 4
Україна, Київська обл., м. Київ
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 місяці 3 тижні тому
Рейтинг: 1175
Активний літераторПочинаючий журналістПочинаючий форумчанин

Віталій Гайдай:
Тільки зараз побачив, що пишу в темі кондитерського соняшника ... Може адміни перекинуть останні пости до теми звичайного?


Гм.. каламбур тоді вийде. Ви краще продублюйте в тему звичайного соняшника, а це тут залишимо.

6 Січень, 2014 - 21:53
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Віталій Гайдай:
Всіх з Новим роком! Здоров'я та успіхів, високого врожаю та гарних цін на нього! Продовжую довбатись з питанням посіву соняшника, стійкого до вовчка. В описах гібридів зустрів терміни "стійкий до вовчка" та "толерантний до вовчка". Скажіть, я правильно розумію, що "толерантний" - це, коли вовчок на рослині є, але соняшник витримує його присутність і дає урожай, а "стійкий" - це коли вовчок до рослини зовсім не пристає?


Вас також з Новим роком та Різдвом Христовим! У Вашому питанні є частка розуміння, але - толерантність і стійкість в даному випадку це одне і теж. Поясню чому: по-перше - тут варто повернутись до фізіології самого вовчка, адже він росте тільки на вже вегетуючому соняшнику і використовує сік культури. Таким чином відбираючи поживні речовини з соком рослини вовчок відбирає силу в рослини. Тому вегетуючи на соняшнику вовчок все-таки забирає його урожай, отже впливає на його кількість. Ні про яку стійкість (толерантність) тут звісно не може йти мови. По-друге - стійким (толерантним) соняшник на даний час може бути тільки до рас А-Е, які виявили вчені та ввели ген стійкості. У даному випадку вовчок вищеперечислених рас не буде проростати і забирати урожай. Але варто додати, що ця стікість може бути різною - від 40% до 100% рослин. Оригінатори насіння по-різному надають опис, в кого стійкий, а в кого толерантний.

6 Січень, 2014 - 21:57
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Віталій Гайдай:
Задав Євралісам це питання, чекаю після вихідних відповідь.


Цікаво що будуть відповідати. Рекомендую також звернутись до представників Сингенти та Піонер, і скласти точну відповідь. В них спеціалісти "крупні" :smile: так що повинні знати.

6 Січень, 2014 - 21:59
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Віталій Гайдай:
Тільки зараз побачив, що пишу в темі кондитерського соняшника :zst: ... Може адміни перекинуть останні пости до теми звичайного?


Нічого страшного, адже це стосується і кондитерки. Свою відповідь продублюю в темі "соняшник".

7 Січень, 2014 - 08:38
Коментарі: 1
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 роки 12 місяців тому
Рейтинг: 5

Спасибі зі відповіді! Але:

agronom32:
толерантність і стійкість в даному випадку це одне і теж.


. Я вже писав, що зусирічав в описах гібридів фразу: "Стійкий до рас А-Е, толерантний до раси F". Виходить, вони розуміють це по-іншому...

agronom32:
відбираючи поживні речовини з соком рослини вовчок відбирає силу в рослини. Тому вегетуючи на соняшнику вовчок все-таки забирає його урожай, отже впливає на його кількість. Ні про яку стійкість (толерантність) тут звісно не може йти мови.


В мене був посіяний Жалон, вовчок був, але соняшник більш-менш вродив і дав під 20 цнт. Буквально за 1 км, вовчок соняшник поклав повністю, чоловіку довелось передисковувати. Думаю, може оце й є толерантність (в Жалона?)

7 Січень, 2014 - 17:50
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Віталій Гайдай:
Я вже писав, що зусирічав в описах гібридів фразу: "Стійкий до рас А-Е, толерантний до раси F". Виходить, вони розуміють це по-іншому... В мене був посіяний Жалон, вовчок був, але соняшник більш-менш вродив і дав під 20 цнт. Буквально за 1 км, вовчок соняшник поклав повністю, чоловіку довелось передисковувати. Думаю, може оце й є толерантність (в Жалона?)


На сьогоднішній день відомо раси А-G, але у виробництві насіння зустрічається стійкість до А-Е. Деякі фірми які випереджають по науковому прогресу, пишуть, що толерантний до рас F, G, маючи на увазі посередню стійкість до вовчка, так як достеменно не вивченно на скільки він стійкий. Я вже писав, що стійкість гібридів не 100%, а від 40 до 100%. Від того і заморочки, адже пишуть що стійкий але на стільки невідомо, бо ведуться дослідження. Я теж висівав Жалон, вовчок був, але менше ніж на Аламо. Урожайність в обох на одному рівні 20-23 ц/га без добрив. Коли почав висівати ПАН-901 - вовчок був в середньому 4-5 колоній на 1га, що на 25-30% менше ніж на Жалоні. Слід зазначити що і Жалон і ПАН-901 стійкі до рас А-Е.

9 Січень, 2014 - 20:33
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Напевно варто повернутись до кондитерки. Тому в мене таке прохання до всіх - хто знає гібриди або вирощував їх, пишіть та поділіться результатами.

9 Січень, 2014 - 21:03
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Я думаю буде корисним така інформація при продажі: Основні вимоги до якості насіння кондитерського соняшнику 1 Гібрид Лакомка, СПК, інші гібриди 2 Калібр 38+ 40+ (по домовленості) Відхід калібр 45, % не менше 40 не менше 45 Прохід, % не більше 3 не більше 3 3 Вологість, % 7-8.5 4 Смітна домішка, % не більше 1 5 Олійна домішка, % 1 - 3.5 6 Кислотне число (кчм), мг KOH не більше 1,0 7 Зараженність шкідниками не допускається 8 Металомагнітні домішки не допускається 9 Насіння соняшнику інших гібридів не більше 3% 10 Кількість насіння в 1 л. не менше 380 г Запах і колір повинні відповідати здоровому насінню без затхлого, пліснявілого і стороннього запахів ( в т.ч. паливно-мастильних матеріалів, хімічних речовин і т.ін.). Токсичність повинна бути в нормі. Зовнішній вигляд насіння – чорний (не сірий). Колір ядра світлий, однотоний.

17 Січень, 2014 - 16:52
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Хтось вирощував такі соняшники? http://agroapteka.com.ua/posevnoy_material/vysokourozhayniy_posevmat_GMO_transgenniy/sonyashnik_gmo_konditerskiy Вони хороші чи лохотрон?

18 Січень, 2014 - 18:32
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 4 місяці 3 тижні тому
Рейтинг: 2

agronom32:
Хтось вирощував такі соняшники? http://agroapteka.com.ua/posevnoy_material/vysokourozhayniy_posevmat_GMO_transgenniy/sonyashnik_gmo_konditerskiy Вони хороші чи лохотрон?


наскількі я чув це лохотрон,особливо з договором про закупівлю у вас товару вирощеного з цього насіння. Вони декларують закупівельну ціну на 20-30 відсотків вищу,але там є пунктик,що допомагає спригнути. Та і врожайністю з цього насіння ніхто не хвалився

18 Січень, 2014 - 22:43
Коментарі: 6
Користувач
Відсутній
Останній вхід: Ніколи тому
Рейтинг: 30

agronom32:
Вони хороші чи лохотрон?


№2

18 Січень, 2014 - 23:03
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Зрозуміло! Дякую!

6 Лютий, 2014 - 15:40
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 5 місяців тому
Рейтинг: 30

Хто і скільки планує сіяти кондитерку? В нас на Кіровоградщині, є господарства де кондитерський соняшник становить основу економіки, і висіватимуть в цьому році від 130 до 570 га.

12 Вересень, 2015 - 22:44
Коментарі: 0
Користувач
Відсутній
Останній вхід: 1 рік 10 місяців тому
Рейтинг: 0

Дуже корисне питання розкрили ви в цих своїх постах вище. Якраз планую зайнятися кондитерським соняшником.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь