Вирощування сої було однією з умов процвітання стародавніх цивілізацій. Батьківщиною сої вважається Південно-Східна Азія. В Китаї вона відома понад 6000 років до н.е. Понад 4000 років до н.е. сою вирощували в Кореї, Індії, Японії та ін. країнах. Пріоритет відкриття поживних властивостей цієї культури належить китайцям. У Китаї вона віддавна є замінником м'ясних і молочних продуктів. В Європі сою почали вирощувати лише у XVIII столітті, а в Україні - з 70-х років XIX століття.
За площею посіву соя посідає перше місце серед зернобобових культур. У 1983 році світова площа становила 52 млн. га, в 1990 році 56 млн. га, а в 1998 році зросла до 70,7 млн. га. За період з 1990 до 1998 року посіви сої зросли на 25%. Найбільше сою вирощують: США - 28,7 млн. га, Бразилія - 13,3 млн. га, Китай -8 млн. га, Аргентина - 6,9 млн. га, Індія - 6,3 млн. га. У всіх країнах Європи сіють лише 1,2 млн. га (табл. 3).
Таблиця 3 - Площа посіву, врожайність і виробництво
сої у світі та окремих країнах у 1998 році
Країна
|
Площа посіву,
млн. га
|
Урожайність,
ц/га
|
Виробництво зерна,
млн. т
|
У світі всього
|
70,7
|
22,4
|
158
|
Україна
|
0,031
|
11,4
|
0,036
|
Аргентина
|
6,89
|
27,1
|
18,7
|
Болівія
|
0,58
|
18,4
|
1,07
|
Бразилія
|
13,25
|
23,7
|
31,0
|
Індія
|
6,35
|
10,0
|
6.1
|
Індонезія
|
1,09
|
12,0
|
1,3
|
Італія
|
0,35
|
35,0
|
1,23
|
Канада
|
0,98
|
27,9
|
2,74
|
Китай
|
8,20
|
16,8
|
13,8
|
Нігерія
|
0,54
|
6,6
|
0,36
|
Парагвай
|
1,09
|
26,3
|
2,9
|
Росія
|
0,404
|
6,9
|
0,28
|
Румунія
|
0,144
|
13,9
|
0,20
|
США
|
28,66
|
26,2
|
75,1
|
Угорщина
|
0,018
|
22,2
|
0,040
|
Середня врожайність сої у світі в 1998 році становила 22,4 ц/га. Високі врожаї сої одержано в Італії - 35 ц/га, Канаді - 27,9 ц/га, Аргентині-27,1 ц/га, Парагваї-26,3 ц/га.
Виробництво зерна теж найбільше в цих країнах: США -75,1 млн. т, Бразилія - 31 млн. т, Аргентина - 18,7 млн. т, Китай -13,8 млн. т. Світове виробництво - 158 млн. т.
На початку XXI століття в арсеналі світових рослинних ресурсів соя посідає четверте місце після пшениці, кукурудзи та рису, потіснивши останніми роками ячмінь (табл. 4). За темпами приросту вона не має собі рівних. За період з 1938 до 1998 року виробництво сої збільшилось в 12,9 рази, тоді як пшениці - у 4,6, рису - у 3,7, кукурудзи - у 5,5 рази. У групі зернобобових культур вона за обсягами виробництва значно перевищує всі зернобобові культури разом узяті.
Виробництво сої в Україні подано в табл. 4.
Таблиця 4- Виробництво сої в Україні
Рік
|
Площа посіву, тис. га
|
Урожайність, ц/га
|
Виробництво тис. т зерна,
|
1990
|
88
|
11,3
|
99
|
1995
|
23
|
9,7
|
22
|
2000
|
61
|
10,6
|
64
|
2001
|
73
|
10,1
|
74
|
2002
|
98
|
12,7
|
125
|
2003
|
190
|
12,2
|
232
|
2004
|
274
|
11,8
|
323
|